W dniu 27 kwietnia2016 r.  uczniowie technikum hotelarskiego z klas I-III Zespołu Szkół Technicznych uczestniczyli w ciekawej lekcji przeprowadzonej przez absolwenta naszej szkoły Waldemara Miłka, który w roku 2010 ukończył technikum informatyczne i zaraz po ukończeniu szkoły rozpoczął karierę w zupełnie innym zawodzie. Związał się branżą gastronomiczną i hotelarską, która była jego pasją jeszcze podczas nauki w naszej szkole.  Jako uczeń technikum informatycznego obsługiwał zaproszonych gości podczas organizowanych imprez powiatowych związanych z żywieniem i zdrowym stylem życia. 

 

 

Na zdjęciu pierwszy do lewej to nasz gość Waldek Miłek jeszcze jako uczeń ZST

 

Pierwszy od prawej 6 lat po skończeniu szkoły, jako szef gastronomii hotelu Sokół

 

                  Nasz gość opowiadał o pracy w branży gastronomicznej, zarówno za granicą jak i w Polsce. Podkreślał, że najważniejsza jest chęć uczenia się nowych rzeczy, bardzo dobra znajomość języków obcych, pokora  i  pasja,  która pozwala pracować z przyjemnością i ogromnym oddaniem. Doświadczenie zawodowe zdobywał między innymi w 4* hotelach podkarpacia jak: Arłamów w Ustrzykach Dolnych, Rado w Mielcu, Hotelu Rzeszów. Obecnie jest kierownikiem gastronomii w nowo  otwartym 4* Hotelu Sokół w Łańcucie.

Przyszłym hotelarzom przedstawiał najlepsze restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin,  w których pracował  w Niemczech i Wielkiej Brytanii. 

Pomysłodawcami idei oceniania restauracji byli bracia Michelin, którzy w 1900 roku postanowili stworzyć przewodnik po restauracjach francuskich. Była to wtedy bardziej forma marketingu i zachęcania ludzi do podróżowania, a przewodniki Michelina były dodawane przy zakupie opon. Jak się dzisiaj okazało był to jeden z najlepszych pomysłów reklamowych na świecie.

Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta.

W Polsce tylko restauracje w Warszawie i Krakowie mogą ubiegać się o takie wyróżnienie. W 2013 roku  Atelier Amaro otrzymało jedną gwiazdkę Michelin i przez trzy lata była to jedyna restauracja w Polsce, która mogła szczycić się tym wyróżnieniem. W 2016 roku jedną gwiazdkę otrzymała także warszawska restauracja Senses.

Nasz gość, oprócz tych ciekawostek,  przekazał  uczniom podstawowe zasady, jakimi należy kierować się podczas poszukiwania pracy,  a także  jak pracować, aby szybko awansować.

Dziękujemy naszemu absolwentowi Waldkowi za przeprowadzenie bardzo ciekawej lekcji, refleksje, jakimi się z nami podzielił i rad, jakich udzielił przyszłym hotelarzom.

Życzymy kolejnych sukcesów w pracy zawodowej

Elżbieta Gut i uczniowie klas I-III technikum hotelarskiego