Nauczycielskie wakacje

„Na wakacjach nauczyciele nie tylko odpoczywają ale też uczą się i dokształcają...”

Czy łatwiej uczyć się , czy łatwiej uczyć...? To pytanie niejeden nauczyciel sobie zadaje wielokrotnie  podczas swojej pracy zawodowej. Przyznam szczerze, że trudno odpowiedzieć na nie jednoznacznie. Jednego natomiast jestem pewna,  że  uczy się o wiele łatwiej dzięki takim projektom jak ten, z którego właśnie wróciłam: „ Profesjonalny nauczyciel zawodu”. Projekt ten umożliwił mi praktyczne poznanie  pracy w obiekcie hotelarsko- gastronomicznym. Nabyłam nowych umiejętności, a co najważniejsze nabyłam  pewności w nauczaniu przedmiotu-obsługa konsumenta.

W ramach  projektu miałam możliwość wraz innymi nauczycielami z całej Polski, spędzić 10 dni w uroczym miejscu , jakim jest  4* hotel „NARVIL” w Serocku koło Warszawy. Poznałam tam wszystkie działy  poczynając od recepcji hotelowej poprzez housekeeping do restauracji.  Poznałam w praktyce zagadnienia baristyczne, sommolierskie i barmańskie. Nadmienię, że zanim rozpoczął się staż przeszliśmy diagnozę wstępną, a następnie  2-dniowe szkolenie, prowadzone przez Grzegorza Górnika -  Prezesa Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów i zarazem Prezesa Akademii Kelnerskiej w warszawskim hotelu 3* Fort  Piontek.  Po szkoleniu , pełni zapału udaliśmy się na miejsce naszych praktyk.

         Hotel Narvil położony w przepięknej okolicy nad rzeką Narwią, jest typowym obiektem konferencyjno-biznesowym, w którym ciągle coś się dzieje. Pobyt równocześnie 700-800 osób  w hotelu, to standard . Przebywając tam byłam zarówno gościem jak i pracownikiem. Przyznam szczerze, że było to bardzo ciekawe doświadczenie. Zdarzało się, że goście z dużym zaciekawieniem przyglądali się nam, gdy mieli świadomość, że są obsługiwani przez stażystów – nauczycieli podczas lunchu,  a na kolacji spotykali nas w restauracji już jako gości.  Zostaliśmy wyposażeni w specjalnie dla nas uszyte stroje kelnerskie, tak aby nie wyróżniać  się wśród pracowników, gdyż  hotel cały czas żyje swoim życiem. Bywały różne zabawne sytuacje i przyznam szczerze, że bardzo sympatycznie reagowali goście gdy się dowiadywali,  że są obsługiwani przez nauczycieli.

Było wiele atrakcji, które nas tam spotkały, a  jedną z nich było szkolenia baristyczne połączone z degustacja jednej z najdroższych kaw świata:- Kopi Luwak. To kawa, która jest produkowana z ziaren kawy, przetrawionych przez cywety (niewielkie ssaki z rodziny łaszowatych). Dzięki temu, że ziarna Kopi Luwak przechodzą przez układ trawienny ssaka, pozbywają się celulozowej osłonki i goryczki, a następnie poddawana jest specjalnym zabiegom. Przyznam, że ma ona bardzo ciekawy smak pod warunkiem, że podczas degustacji nasza wyobraźnia zostaje „wyłączona”.  Jeśli ktoś miałby ochotę spróbować tego „rarytasu”,  to podpowiem, jest taka możliwość w rzeszowskim hotelu „Bristol” gdzie serwuje się go za jedyne bagatela 50,00 zł za filiżaneczkę –polecam z mleczkiem.

Kolejną ciekawą i sympatyczną niespodzianką była wizyta w hotelu Pani Ewy Wachowicz, która przyjechała 26 lipca 2014r. na degustację nowych potraw szefa kuchni restauracji „Aruana” - Witka Iwańskiego. Pani Ewa to niesamowicie ciepła i otwarta osoba chętnie pozująca do zdjęć.

W hotelu spotkałam się  z ogromną otwartością  zarówno całego personelu jak i naszych opiekunów.  Poznałam hotel z każdej interesującej mnie perspektywy i przyznam, że to miejsce jest niesamowite, ogromna przestrzeń, mnóstwo zieleni na zewnątrz i wewnątrz budynku. Pracownicy hotelu bardzo chętnie dzielili się swoim praktycznym doświadczeniem. Cenię sobie bardzo to doświadczenie, ponieważ nabyłam tam sporo wiedzy praktycznej, a zwłaszcza barmańskiej , kelnerskiej i somelierskiej. Zupełnie inaczej jest  mówić o czymś, a wykonać to własnoręcznie. Teraz jestem bogatsza o to doświadczenie, a zwłaszcza o wskazówki, na które niektórzy ludzie pracują latami.

Na zakończenie projektu odbyła się diagnoza końcowa i egzamin praktyczny, pod czujnym okiem Grzegorza Górnika i Renaty Gut - Koordynatora Gastronomii z „Sheraton Warsaw Hotel”.

Gorąco polecam wszystkim nauczycielom - zawodowcom takie praktyki, ponieważ są one doskonałym sprawdzianem wiedzy teoretycznej w praktyce, co niewątpliwie jest bardzo istotne w przygotowywaniu uczniów do egzaminów zawodowych. Pomimo, iż był to  mój kolejny projekt, a w nim kolejny  hotel w jakim miałam możliwość odbywać staż, to  każdy jest  nowym doświadczeniem i z każdego nabywam nowych umiejętności.

Anna Piątek – nauczyciel przedmiotów zawodowych hotelarskich

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 593 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran